Gember, Een Krachtig Kruid

De gebruiken en weetjes van gember

Gember, wat is het?

Gember is een kruid. De wortelstok (ondergrondse stam) wordt gebruikt als specerij en als geneesmiddel. Het kan gebruikt worden vers, gedroogd en gemalen of als sap of olie.

Gember is een kruidGember wordt vaak gebruikt om verschillende soorten “maagproblemen,” met inbegrip van reisziekte, ochtendmisselijkheid, maagklachten, gas, diarree, alsook verlies van eetlust te behandelen.

In deze tijd van feestdagen kan het nuttig zijn om extra gember te gebruiken in gerechten of toe te voegen aan sappen. Dit kan het opgeblazen gevoel verlichten na het overdadige eten en drinken.

Andere toepassingen van gember zijn verlichting van de pijn van artritis of spierpijn, menstruatiepijn, bovenste luchtwegen, hoesten en bronchitis.

In voedingsmiddelen en dranken, wordt gember gebruikt als smaakstof en in de industrie wordt gember gebruikt als geurstof zoals in zepen en cosmetica.

 

GEMBER

Mogelijk effectief voor …

  • Het nemen van gember lijkt de symptomen van duizeligheid te verminderen, met inbegrip van misselijkheid.
  • Uit enkele onderzoeken blijkt gember de symptomen van menstruatiepijn te verminderen bij sommige vrouwen wanneer genomen tijdens de menstruatie.
  • Uit andere studies blijkt dat het nemen van gember de pijn onder de vorm van artritis bij sommige mensen kan verminderen.
  • Gember lijkt ook de misselijkheid en braken bij sommige zwangere vrouwen te verminderen. Maar het nemen van een kruid of medicijnen tijdens de zwangerschap is altijd een grote beslissing en kan risico’s inhouden. Alvorens gember te gebruiken als medicatie, moet u de mogelijke risico’s bespreken met uw zorgverlener.

Mogelijk ineffectief voor …

  • Voorkomen van reisziekte en zeeziekte. Er is geen hard bewijs dat gember bewegingsziekte of zeeziekte voorkomt.

Onvoldoende bewijs om gember te kunnen waarderen op effectiviteit voor …

  • Verminderen van pijn in de gewrichten
  • Spierpijn na het sporten

Gember bevat chemicaliën die misselijkheid en ontsteking kan verminderen.

Onderzoekers geloven dat de chemische stoffen in de eerste plaats werken in de maag en darmen, maar ze kunnen ook werken in de hersenen en het zenuwstelsel om misselijkheid te controleren.

Gember is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen.

Sommige mensen hebben milde bijwerkingen met inbegrip van brandend maagzuur, diarree, en algemene maagklachten. Sommige vrouwen hebben gemeld extra menstruele bloedingen tijdens het gebruik van gember.

Vooraleer u kruiden boven medicatie gaat gebruiken moet u altijd eerst om advies vragen bij uw arts.

 

Nog enkele toepassingen voor de keuken

Maak eens een lekkere zalmsalade met frisse groenten en gember. Dit zal je al een beter gevoel vanbinnen geven.

Venkel biedt de oplossing wanneer je een extra opgeblazen gevoel ervaart. De groente zit boordevol vezels wat je spijsvertering op orde brengt. Je kan venkel verwerken in een salade of maak een heerlijke venkelsoep klaar. Een ontbijtsmoothie met ananas en venkel kan ook al wonderen doen.

Ben je meer te vinden voor de snelle aanpak dan is een bietensap misschien wel iets voor jou. Het maakt meteen komaf met je opgeblazen gevoel. Een sap van rode bieten met appel staat ook in onze favorieten smoothie recepten boek.

 


Leave a Reply